Založ si blog

Hlava štátu

Voľbychtiví občania si opäť po dlhej abstinencii budú môcť ukojiť svoju túžbu.

Aj jeden zásadný problém sa vyriešil sám už pred voľbami. Všetci kandidáti sú muži. Tipovacie kancelárie prišli o jednu z možností na prilákanie tipérov.

Aj moje kolegyne budú ušetrené psychickej traumy voľby medzi šarmantným, kozmeticky upraveným, múdro sa tváriacim pánom a nejakou, zo ženskej závisti neobdivovanou dámou, a možno naviac aj blondínou.

A čo sa nedočkavým voličom ponúka? Niečo prezradí aj malá hitparáda.

Predbežne najpreferovanejším sa javí majstrovský demolátor, ktorý neohrozene sediac v bagri, za servilnej asistencie verejnoprávnej televízie dokáže hravo zbúrať dielo iných, bez jeho náhrady, však keď neprší, nech aspoň kvapká. Keď je to pre samoreklamu potrebné, dokáže si ostentatívne aj jarmulku nasadiť.

Veľkú ambíciu uspieť má aj dočasný kapitán, neúspešný absolvent školy šmyku, ktorý po zničení verejnoprospešného zariadenia sa dokáže vzdialiť z miesta činu rýchlosťou guľového blesku tak, že usilovným, nezávislým pomáhačom a chráničom trvá asi pätnásť hodín ho s vyplazeným jazykom dobehnúť po stopách oleja unikajúceho z vozidla, ohrozujúceho životné prostredie.

Nemenej ambiciózny je aj najmúdrejší sudca, ktorý narcisticky a sebavedome sa tváriac považuje všetkých ostatných občanov za diletantov zasluhujúcich si akurát nejaký pohŕdavý, podceňujúci pohľad.

Malý zelený mužíček, ktorý so svojou partiou mienil urobiť aj poriadky medzi počernými železničnými cestujúcimi, nahradzujúc pomáhačov a chráničov, tiež sníva svoj sen o možnosti upratovať z najvyššej štátnej pozície. Čo dokázal počas svojej predchádzajúcej verejnej funkcie v banskobystrickom kraji, nech posúdia tamojší.

Najväčším lákadlom hitparády je však kandidát, ktorý sa prihlásil za päť minút dvanásť. Jeho hlavnou ambíciou je okoreniť volebnú kampaň ostatným kandidátom. Len zatiaľ nie je jasné, či použitým korením budú vavrínové listy, alebo kozie bobky balené v liste nejakej inej rastliny, možno ricínu. Už málo pravdepodobne presvedčí dôverčivých voličov preháňajúc sa na sputniku olepenom päťstovkami, bláboliac čosi o mafii, o svojej výnimočnosti. Určite však splní vlastný sen o nenapodobiteľnom cirkusovom predstavení, bez hocijakej zodpovednosti.

Ostatní kandidáti zatiaľ asi nezanechali žiadnu výnimočnú celebriťnú stopu v mysliach verejnosti. Nič to neznamená, kampaň sa len začína, a veľmi pravdepodobne sa protikandidáti postarajú o nejaké šteklivé perličky pre uspokojenie žuvaniachtivých voličov.

Mňa bude určite zaujímať, či sa voličom podarí vybrať za prezidenta osobu schopnú priamo a otvorene hovoriť o príčinách a pôvodcoch neporiadku a nevraživosti v spoločnosti aspoň tak, ako to spravil prvý prezident dvojkrížového trojkopčia, hoci v jeho prípade bolo spúšťačom verejnej kritiky ohrozenie člena rodiny a asi nie obavy o smerovaní života spoločnosti do záhuby.

Ovládnutie

04.05.2024

Šípková Ruženka z paláca pionierov a mládeže sa neočakávane kriticky vyjadrila k spoločenskému dianiu v dvojkrížovom trojkopčí. Vyslovila myšlienku, „K demokracii nepatrí snaha o politické ovládnutie médií“. Zaujímavá myšlienka, zasluhujúca si malé zamyslenie. Naozaj v nejakej demokracii môže byť do určitej miery aktuálna. Pretrvávajúca totálna [...]

Skvosty prírody

28.04.2024

Korytnačka písmenková Vodný živočích s pôvodom z Ameriky. Prvé jedince sa v Európe zjavili začatím prvých plavieb do novoobjavenej Ameriky. Rýchlejším tempom sa začali vo voľnej prírode vyskytovať v minulom storočí. Pravdepodobne sa celkovým oteplením Zeme zlepšili podmienky na ich množenie. Nemalý podiel na raste ich počtu v prírode mali určite aj ohrdnuté [...]

Vyváženosť

25.04.2024

Pán predseda najvedúcejšej, najmúdrejšej, strany, nikto nevie kam smerujúcej, roní krokodílie slzy nad nevyváženosťou vysielania verejnoprávnych médií tak intenzívne, že pomaly ale iste prehluší plač predsedu najprogresívnejšej strany nad možným ohrozením pseudodemokracie a pseudoslobody v dvojkrížovom trojkopčí. Nechápem prečo? Podľa posledných vyšetrení na mňa [...]

Sadiq Khan

Labourista Sadiq Khan bol tretíkrát po sebe zvolený za starostu Londýna. Ide o rekord

04.05.2024 19:32

Syn pakistanských prisťahovalcov vďaka dnešnému výsledku predstihol svojho predchodcu a bývalého premiéra Borisa Johnsona, ktorý bol vo funkcii dve volebné obdobia.

Germany Nazi Villa

Vilu šéfa Hitlerovej propagandy ponúkajú zadarmo. Ak sa nenájde záujemca, buldozéry ju zrovnajú so zemou

04.05.2024 19:00

V honosnej vile pri jazere Joseph Goebbels pracoval, oddychoval a aj sa zabával s milenkami. Prečo je niekdajšia luxusná nehnuteľnosť už dlhé roky neobývaná?

Počasie / Dáždnik / Dážď /

SHMÚ vydal výstrahu pred búrkami s krúpami v troch okresoch

04.05.2024 18:48

Búrky môžu byť spojené s prudkým lejakom s intenzitou 20 až 30 milimetrov zrážok počas 30 minút. Nárazy vetra môžu dosahovať 65 až 85 kilometrov za hodinu.

Matthias Ecke

Skupina útočníkov napadla a zranila europoslanca SPD Eckeho. Museli ho operovať

04.05.2024 17:39

Krajinskí predsedovia SPD uviedli, že útok je varovným signálom pre všetkých v Nemecku a známkou toho, že stúpenci krajnej pravice sú už celkom bez zábran.

rojko

O rojkoch, snívaní, prírode a iných drobnostiach

Štatistiky blogu

Počet článkov: 232
Celková čítanosť: 819537x
Priemerná čítanosť článkov: 3532x

Autor blogu

Kategórie