Založ si blog

Skvosty prírody

Jesienka obyčajná

Napriek svojmu názvu sa jedná o rastlinu s výnimočným vegetatívnym cyklom.

Kvitne na jeseň v septembri až októbri. Kvet vyženie z podzemnej cibuľky, bez vývoja listov rastliny.

Môžete ju objaviť na lúkach a lesných čistinkách.

Kvet je spočiatku vajcovitý, neskôr sa rozprestrie do podoby hviezdice modrasto fialovej farby. Po odkvitnutí uschne a cibuľka sa uloží na zimný spánok.

Na jar, niekedy v marci z podzemnej cibuľky vyrastú listy, ktoré sú ozdobou ešte celkom neprebudenej prírody.

Pretože v čase kvitnutia jesienky býva už pomenej opeľovačov, len niektoré kvety sú oplodnené. Na jar sa v strede listov oplodnených rastlín objaví tobolka, opatrujúca semienka.

Po jarnej časti vegetatívneho cyklu listy jesienky koncom mája postupne odumierajú a cibuľka rastliny sa uloží na letný odpočinok, až do jesenného začiatku nového kvitnutia.

Pohľad na jesienku ulahodí každému pozorovateľovi. Dávajte si však dobrý pozor, lebo rastlina je celá jedovatá. Kochajte sa pohľadom na ňu, ale radšej ju nezbierajte. Obzvlášť si dávajte pozor na možnosť zámeny listov s listami cesnaku medvedieho, najlepšie je cesnak medvedí v miestach, kde sa vyskytuje aj jesienka vôbec nezbierať.

V článku sú použité vlastné fotografie.

Spasitelia

18.04.2024

Nad Kriváňom svieti jasná hviezda. Nie ešte neprichádza povestný osamelý spasiteľ. Občania dvojkrížového trojkopčia sa môžu radovať, namiesto jedného prichádza hneď skupina troch. A nie sú to len akýsi traja králi z východu, ba ani zo západu, ale skutoční, naši írečití domáci spasitelia. Na čele príde hrdý, úspešný bagristický ničiteľ nedostavanej [...]

Revolúcia na železnici

15.04.2024

Na železnici dvojkrížového trojkopčia sa pravdepodobne objavuje vlna nového, zatiaľ nepoznaného myslenia. V rámci neho železničiari zrušia na dvojkoľajnej trati zastavovanie siedmych osobných vlakov v smere do Kútov v momentálne dopravnými zamestnancami neobsadenej stanici Sekule. Dôvodom má byť bezpečnosť cestujúcich. Jeden by si myslel, že keď železničiari vedia [...]

Ako prežiť?

12.04.2024

Som vždy nesmierne prekvapený, keď straníci zo svorky štekajúcej na nikoho si nevšímajúcu karavánu začnú vyplakávať o straníckej výmene všetkých rozhodujúcich kádrov po voľbách, na vlastný obraz karavány, tiež o papalášstve, trafikách, rodinkárstve a podobných straníckych manieroch. Neinformovane sa však môžu tváriť len tí členovia najprogresívnejšie sa [...]

Navaľná

Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií

19.04.2024 21:51

Manželia Navaľní dostali toto ocenenie "za odvahu prejavenú v hnutí odporu a za odvážny a nenásilný boj proti brutálnej diktatúre v Rusku"

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37, aktualizované: 22:18

Polícia neskôr oznámila jeho totožnosť. Jeho čin mohol byť motivovaný konšpiračnými teóriami.

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.

šimkovičová

Šimkovičová kritizuje slovenské umenie na Bienále v Benátkach: Nerobte hanbu kultúre už aj v zahraničí

19.04.2024 19:30

Ide o reakciu na prítomnosť bývalej ministerky kultúry Silvie Hroncovej na Bienále v Benátkach. Súčasťou vernisáže bol aj protest zástupcov kultúrnej obce.

rojko

O rojkoch, snívaní, prírode a iných drobnostiach

Štatistiky blogu

Počet článkov: 228
Celková čítanosť: 786318x
Priemerná čítanosť článkov: 3449x

Autor blogu

Kategórie