Založ si blog

Som Marťan

Opäť nám nastúpila pred verejnokomunikačné prostriedky rýchla rota, aby pod vedením priemeru oznámila nedočkavým Marťanom, ako veľkodušne a nezištne pomôžu každej domácnosti, a to formou nepriameho príspevku v priemere tri tisíc euro na domácnosť za rok.

Div sa Marťan, štát ti pomôže priamymi dotáciami dodávateľom energií. A ty si vycucaj z malíčka, ako presvedčíš dodávateľov, aby tebe príslušnú časť pomoci ti poslali na tvoj účet.

Že vraj, podľa tvrdenia rýchlej roty, ak by ceny regulovalo ÚRSO v rámci svojej zákonom danej činnosti, elektrina by zdražela o 380 percent, plyn o 225 percent a teplo o 80 percent. Ja Marťan nechápem, ako rýchla rota dospela k týmto číslam, pravdepodobne okrem straníckej, ideologickej neomylnosti majú aj jasnovidecké schopnosti, keďže ÚRSO ešte neukončilo cenové konania a neoznámilo žiadne regulované ceny. A už vôbec nechápem, podľa čoho mi budú dodávatelia vystavovať faktúry, či podľa cien nimi samými určenými so zohľadnením priamych dotácií spomínaných rýchlou rotou alebo podľa regulovaných cien určených ÚRSO.

Pán sociálny minister odporúča domácnostiam aby sa dohodli na výške preddavkov s dodávateľmi. Ja Marťan predpokladám, že to bude možné až vtedy, keď aj odberatelia aj dodávatelia budú mať šajnu o tom aká bude cena. Pokiaľ sa pán sociálny minister nudí, môže navštíviť aj zákaznícke centrá mojich dodávateľov, keďže ja na také nezmyselné postupy a nekonečné čakania na vybavenie nemám čas, a dohodnúť s nimi pre mňa nielen rozumné preddavky, ale hlavne rozumné, odôvodnené a podľa cenového zákona určené ceny s použitím vládou stanoveného, konkrétneho maximálneho primeraného zisku.

Pán priemer pozorne odkukal, ním a jeho kolegami kritizované postupy lekárskych odborárov, týkajúce nátlaku na druhú stranu psychickou hrozbou možnými následkami ohrozujúcimi občanov. Zavelil, „Kto nezahlasuje za rozpočet, ohrozuje túto pomoc.“. Marťan by si myslel, že rozpočet je len púhym plánom a množstvo minuteľných peňazí závisí od príjmov do štátneho rozpočtu. Ani rozpočtové provizórium nebráni preskupeniu financií a zabráneniu vyplácania peňazí zo štátneho rozpočtu na rôzne účely, ktoré je možné uhrádzať z iných zdrojov. Napríklad je možné, v súlade s ústavou, zrušiť financovanie politických strán a iných ideologických a podobných spolkov zo štátneho rozpočtu, a peňazí bude neúrekom.

Vláda vraj schválila nové dane zo zisku pre výrobcov elektriny, rafinérie a plynárov. Vláda tiež zastropovala ceny elektriny a plynu pre veľké podniky. A neuvedomelý Marťan si myslel, že v trhovej ekonomike, pri nevyváženom dopyte a ponuke, slúži na reguláciu trhu pre živobytie nevyhnutných produktov, v dlhodobom horizonte národohospodárske plánovanie a v krátkodobom horizonte cenová regulácia podľa platného cenového zákona, stanovením konkrétnej maximálnej hodnoty primeraného zisku a nie ďalšími dotáciami navyšujúcimi už aj tak až do neba siahajúci primeraný zisk výrobcov a predavačov.

Keďže sa nemôžem vrátiť na Mars, neostáva mi nič iné, ako hoci aj nechtiac s utrpením a obavami očakávať ďalšie nástupy rýchlej roty, oznamujúcej stále novšie revolučné myšlienky, pomocou ktorých, mne stále nezrozumiteľnejšími a zložitejšími postupmi, ma chce zachrániť pred výsledkami svojej straníckej, ideologickej a politickej činnosti.

Spasitelia

18.04.2024

Nad Kriváňom svieti jasná hviezda. Nie ešte neprichádza povestný osamelý spasiteľ. Občania dvojkrížového trojkopčia sa môžu radovať, namiesto jedného prichádza hneď skupina troch. A nie sú to len akýsi traja králi z východu, ba ani zo západu, ale skutoční, naši írečití domáci spasitelia. Na čele príde hrdý, úspešný bagristický ničiteľ nedostavanej [...]

Revolúcia na železnici

15.04.2024

Na železnici dvojkrížového trojkopčia sa pravdepodobne objavuje vlna nového, zatiaľ nepoznaného myslenia. V rámci neho železničiari zrušia na dvojkoľajnej trati zastavovanie siedmych osobných vlakov v smere do Kútov v momentálne dopravnými zamestnancami neobsadenej stanici Sekule. Dôvodom má byť bezpečnosť cestujúcich. Jeden by si myslel, že keď železničiari vedia [...]

Ako prežiť?

12.04.2024

Som vždy nesmierne prekvapený, keď straníci zo svorky štekajúcej na nikoho si nevšímajúcu karavánu začnú vyplakávať o straníckej výmene všetkých rozhodujúcich kádrov po voľbách, na vlastný obraz karavány, tiež o papalášstve, trafikách, rodinkárstve a podobných straníckych manieroch. Neinformovane sa však môžu tváriť len tí členovia najprogresívnejšie sa [...]

Andrej Babiš, Monika Babišová

Šokujúci rozchod po 30 rokoch. Babiš s manželkou Monikou oznámili koniec vzťahu

19.04.2024 18:06

Ubezpečili, že ich rodinné väzby zostanú aj kvôli deťom pevné.

kravy

Kmeň vtáčej chrípky H5N1 detegovali aj v kravskom mlieku, upozornila WHO

19.04.2024 17:46

Nateraz nie je známe, ako dlho môže vírus v mlieku prežiť.

SR Požiar Osada Stropkov Situácia Mimoriadna POX

Polícia začala v súvislosti s požiarom v Stropkove trestné stíhanie

19.04.2024 17:17

Po požiari, ktorý zničil deväť obydlí, ostalo bez strechy nad hlavou 49 tamojších obyvateľov, z nich 29 detí.

Ukrajinskí vojaci ďakujú Slovákom za zbierku na muníciu

Zbierka na muníciu raketovo rastie, podporila ju i Čaputová. Ďakujeme, bratia Slováci, odkazujú ukrajinskí vojaci z frontu

19.04.2024 16:30, aktualizované: 17:35

Ciieľ bol najskôr vyzbierať jeden milión eur. Vzhľadom na obrovský ohlas a ochotu posielať peniaze obrancom, je zbierka bez finančného a časového limitu.

rojko

O rojkoch, snívaní, prírode a iných drobnostiach

Štatistiky blogu

Počet článkov: 228
Celková čítanosť: 786201x
Priemerná čítanosť článkov: 3448x

Autor blogu

Kategórie