Založ si blog

Nová atómovka

Už niekoľkokrát presvedčivo znefunkčnenie vlády podporujúci straník, prišiel po zbavení sa priamej zodpovednosti za hospodárstvo, v rámci predčasnovolebného predstavenia, s myšlienkou postaviť na východe dvojkrížového trojkopčia novú jadrovú elektráreň. Že vraj bude potrebná na vykurovanie, priemysel a pre elektrické autá.

Podľa mojich poznatkov sa u nás elektrikou plytvá v súčasnosti tak, že v prípade reálnych úsporných opatrení by sme skôr jednu atómovku mohli aj zatvoriť. Keď sa pozriete okolo seba, všade sa z potreby narcistického vystatovania svieti neustále, cez deň aj v noci, všade sa zavádzajú nové svietiace tabule, ktoré vzhľadom obsah informácie nemuseli svietiť, a väčšinou ani nemuseli byť, stavajú sa nové presklené budovy s obrovskou potrebou energie na klimatizáciu, udržujú sa staré energeticky náročné technológie a každý môže okolo seba vidieť mnoho ďalších príkladov plytvania energiami, a to s určitou dávkou sebakritiky nielen u susedov, ale aj u seba doma.

Celý, technického rozmýšľania schopný svet si pomaly začína uvedomovať, že sny elektromobilných hujerov sa budú bez vynájdenia nového, ešte nepoznaného zdroja elektrickej energie len ťažko presadzovať, a budú viesť napríklad k obrovskej potrebe priestorov pre nabíjacie stanice, a zariadení pre pri nich sa nudiacich vodičov, čakajúcich na dostatočnú dávku energie v batérii. Realisti skôr predpokladajú elektromobily v súčasnosti len ako doplnok pre miestnu dopravu, k diaľkovej doprave s klasickým pohonom spaľovacími motormi, nezávisle od druhu paliva.

Neviem si predstaviť, kto by mal záujem u nás kúriť elektrinou, predávanou za horibilné burzové ceny, vyrobenou v našej krajine, využívajúc nízke náklady na vstupy, najmä tie personálne, s cieľom dosahovania maximálneho bezprácneho zisku zahraničných vlastníkov, pri bezmocnom prizeraní straníkov, zbavujúcich sa priebežne normálnej možnosti uspokojovania potrieb občanov.

Pevne verím, že sa naša krajina konečne uberie smerom k rozvoju energeticky menej náročného, ľahkého priemyslu a poľnohospodárstva, slúžiaceho k vytvoreniu sebestačnosti, a zbaveniu sa viazanosti, z hľadiska energetických zdrojov a hocijakých iných potrieb občanov, na iné krajiny, aj keď dočasne sa tváriace ako naši najlepší priatelia.

Žiaľ vymýšľajúci straník, nikdy počas svojej aktívnej činnosti v hospodárstve neprišiel so žiadnou myšlienkou, čo si má dvojkrížové trojkopčie počať s vypáleným jadrovým palivom, či už bude z východu alebo západu. Budúce generácie očakáva veľmi ťažká úloha, ktorej riešenie je v súčasnosti len úspešne odďaľované.

Predpokladám, že sa občania na východe krajiny sami vyjadria k takýmto predstavám, ktoré asi budú aktuálne aj tak maximálne do konca septembra.

Skvosty prírody

28.04.2024

Korytnačka písmenková Vodný živočích s pôvodom z Ameriky. Prvé jedince sa v Európe zjavili začatím prvých plavieb do novoobjavenej Ameriky. Rýchlejším tempom sa začali vo voľnej prírode vyskytovať v minulom storočí. Pravdepodobne sa celkovým oteplením Zeme zlepšili podmienky na ich množenie. Nemalý podiel na raste ich počtu v prírode mali určite aj ohrdnuté [...]

Vyváženosť

25.04.2024

Pán predseda najvedúcejšej, najmúdrejšej, strany, nikto nevie kam smerujúcej, roní krokodílie slzy nad nevyváženosťou vysielania verejnoprávnych médií tak intenzívne, že pomaly ale iste prehluší plač predsedu najprogresívnejšej strany nad možným ohrozením pseudodemokracie a pseudoslobody v dvojkrížovom trojkopčí. Nechápem prečo? Podľa posledných vyšetrení na mňa [...]

Obliekacie pravidlá

21.04.2024

Taká hanba. Nejakí nezodpovední turisti a turistky z dvojkrížového trojkopčia spôsobili nenapraviteľnú psychickú traumu najkultúrnejšej bývalej televíznej hlásateľke. Len si predstavte, na turistiku vo Venezii si obliekli obyčajné turistické odevy. Toto sa musí raz a navždy skončiť! Dámy, odteraz sa od vás očakáva výlučne kaderníctvom upravený účes, fasáda [...]

Sheffield

Britská polícia zadržala tínedžera, ktorý útočil v škole v Sheffielde

01.05.2024 21:49

Polícia uviedla, že chlapec útočil ostrým predmetom - predpokladá sa, že šlo o sklenený črep.

Tank / Gaza /

V Gaze je viac vojnového odpadu než na Ukrajine, tvrdí OSN

01.05.2024 21:31

Pre porovnanie, frontová línia na Ukrajine má dĺžku takmer tisíc kilometrov, Pásmo Gazy 40 kilometrov.

Gruzínsko / Tbilisi /

Gruzínska polícia počas protestov v Tbilisi zadržala desiatky osôb. V putách skončil aj líder opozície

01.05.2024 21:19

Na rozohnanie davu ľudí, ktorí sa zišli na zhromaždení proti prijatiu zákona o transparentnosti zahraničného vplyvu, použila gruzínska polícia slzotvorný plyn, vodné delá a obušky.

Zuzana Čaputová

Prezidentka Čaputová: Hlas Slovenska po vstupe do EÚ zosilnel

01.05.2024 20:46

Hlava štátu to uviedla pri príležitosti stredajšieho 20. výročia vstupu SR do EÚ.

rojko

O rojkoch, snívaní, prírode a iných drobnostiach

Štatistiky blogu

Počet článkov: 231
Celková čítanosť: 812266x
Priemerná čítanosť článkov: 3516x

Autor blogu

Kategórie