Založ si blog

Zakážme

Dočasne poverený kabinet pod vedením dvojnásobne stranícky demokratického, povereného hájnika, opičiac sa podľa severných a južných susedov, krvopotne brániac záujmy všetkých občanov, nielen poľnohospodárov, zakázal dovoz, domnele zdravie ohrozujúceho, lacného obilia a ďalších produktov od východných susedov, v rámci búrlivého predčasnovolebného folklóru dvojkrížového trojkopčia.

Z medializovaných informácií je zatiaľ jasné len to, že každá zo zainteresovaných strán má iný názor na zdravotnú škodlivosť predmetného obilia.

Neviem však pochopiť, prečo sa náš kabinet chce hocijako podieľať na vývoze zdravie ohrozujúceho obilia východných susedov, pre obyvateľov iných častí zemegule . Tamojší občania by po vzore dobrého vojaka Švejka mali začať kričať „Neposielajte nám zdravie ohrozujúce obilie, tu sú tiež ľudia“.

Mňa by však veľmi zaujímala reálna cena nášho obilia, určená podľa cenového zákona, nie podľa ceny na nejakej, na tri hony vzdialenej burze, a tiež veľkosť zákonom neurčeného primeraného zisku, zarátaného do jeho ceny.

Domáce obilie má naviac aj neodškriepiteľnú konkurenčnú výhodu vo výrazne nižšej cene za prepravu a v neuplatňovaní dovozného cla.

Každého občana sledujúceho dianie okolo seba napadne otázka, koľko nákladov nesúvisiacich s pestovaním domáceho obilia, podporujúcich len nejakých príživníkov, je zahrnutých v jeho cene. Predpokladám napríklad, že úplatky na získanie štátnej dotácie v agrosektore, denne medializované v rámci neúnavného, straníckeho, reklamného boja proti korupcii, nikto neplatil z vlastného vrecka.

Som presvedčený, že poľnohospodári by neprezradili nikomu ako dospeli k cene svojho produktu, použijúc osvedčenú, klasickú výhovorku o obchodnom tajomstve.

Skúste si predstaviť, ako by vyzeralo dvojkrížové trojkopčie, keby sa precedentne, pod hocijakou vymyslenou zámienkou, zakázal import všetkého zo zahraničia, čo je možné odtiaľ doviezť lacnejšie, napriek konkurenčnej nevýhode vo forme dovozného cla a podstatne vyšších prepravných nákladov.

Určite by to podporovalo konzervovanie zaostalých, nákladných, nekonkurencieschopných technológií a bezbrehé zahŕňanie nesúvisiacich nákladov do ceny produktov.

Čo by sme tu potom mali okrem jedinečnej, bezkonkurenčnej, domácej bryndze a tresky v majonéze?

Spasitelia

18.04.2024

Nad Kriváňom svieti jasná hviezda. Nie ešte neprichádza povestný osamelý spasiteľ. Občania dvojkrížového trojkopčia sa môžu radovať, namiesto jedného prichádza hneď skupina troch. A nie sú to len akýsi traja králi z východu, ba ani zo západu, ale skutoční, naši írečití domáci spasitelia. Na čele príde hrdý, úspešný bagristický ničiteľ nedostavanej [...]

Revolúcia na železnici

15.04.2024

Na železnici dvojkrížového trojkopčia sa pravdepodobne objavuje vlna nového, zatiaľ nepoznaného myslenia. V rámci neho železničiari zrušia na dvojkoľajnej trati zastavovanie siedmych osobných vlakov v smere do Kútov v momentálne dopravnými zamestnancami neobsadenej stanici Sekule. Dôvodom má byť bezpečnosť cestujúcich. Jeden by si myslel, že keď železničiari vedia [...]

Ako prežiť?

12.04.2024

Som vždy nesmierne prekvapený, keď straníci zo svorky štekajúcej na nikoho si nevšímajúcu karavánu začnú vyplakávať o straníckej výmene všetkých rozhodujúcich kádrov po voľbách, na vlastný obraz karavány, tiež o papalášstve, trafikách, rodinkárstve a podobných straníckych manieroch. Neinformovane sa však môžu tváriť len tí členovia najprogresívnejšie sa [...]

strategický bombardér Tu-22M3m pád ruského lietadla, vojna na Ukrajine

VIDEO: Zostrelili sme Rusom strategický nadzvukový bombardér, hlási Ukrajina. Moskva priznala stratu

19.04.2024 10:20

Podľa ukrajinskej vojenskej rozviedky (HUR) bol bombardér zostrelený v oblasti 300 kilometrov od Ukrajiny.

bytovka, Čadca

Bytovku z centra Čadce idú zrovnať so zemou. Kam pôjdu jej obyvatelia?

19.04.2024 10:03

Problémový dom chce zdemolovať vlastník, hoci tam stále žijú niekoľkí ľudia. Náhradné bývanie hľadajú ťažko, mesto sa im snaží pomôcť.

migranti na poľsko-bieloruskej hranici

VIDEO: Rebríky, palice, plyn, agresívni ľudia. Lukašenko znova zaplavuje Poliakov migrantmi

19.04.2024 10:00

Poľsko znovu čelí návalu cudzincov, ktorí sa z východného smeru usilujú preniknúť na jeho územie.

policia meranie rachlosti radar

Pezinská Baba nie je diaľnica. Vodič dvojnásobne prekročil rýchlosť, prišiel o „papiere“

19.04.2024 09:56

Vodič išiel na Pezinskej Babe rýchlosťou 137 kilometrov za hodinu.

rojko

O rojkoch, snívaní, prírode a iných drobnostiach

Štatistiky blogu

Počet článkov: 228
Celková čítanosť: 785279x
Priemerná čítanosť článkov: 3444x

Autor blogu

Kategórie