Založ si blog

Demokracia

Oživme si niektoré skutočnosti.

Článok 1, odsek 1 Ústavy:

Slovenská republika je zvrchovaný, demokratický a právny štát. Neviaže sa na nijakú ideológiu ani náboženstvo.

Článok 12, odsek 1:

Ľudia sú slobodní a rovní v dôstojnosti i právach.

Článok 29, odsek 4:

Politické strany a politické hnutia ako aj spolky, spoločnosti alebo iné združenia sú oddelené od štátu.

Článok 30, odsek 1:

Občania majú právo zúčastňovať sa na správe verejných vecí priamo alebo slobodnou voľbou svojich zástupcov.

Článok 30, odsek 4: Občania majú za rovnakých podmienok prístup k voleným a iným funkciám.

Pojem demokracia je gréckeho pôvodu a jeho význam je vláda ľudu.

Opakovanie z množinovej matematiky. Straníci sú podmnožinou ľudu, občanov.

Po veľkom nežnom štrnganí väčšina ľudí očakávala vznik skutočnej občianskej demokracie v dvojkrížovom trojkopčí. Ústava na to vytvorila podmienky, volebný zákon a prax verejného života však vytvorili namiesto toho stranícku „demokraciu“. Síce nie jednej strany ale o to precíznejšie uplatňovanú.

Skoro všetky verejnú funkcie obsadzujú straníci, prípadne ich prisluhovači. Stranícka koaličná karavána ide hlucho ďalej v presadzovaní úzkych straníckych potrieb a opoziční stranícki psi bezvýsledne štekajú na to isté, čo sami robili v niektorom z predchádzajúcich volebných období. Stranícki „demokrati“ sa nikdy neznížia k tomu, aby si všímali potreby občanov.

Parlamentní stranícki „demokrati“ si odhlasujú, že nebudú pracovať, i keď boli zvolení preto aby robili. Bolo by zaujímavé takúto prax zaviesť do občianskeho života všeobecne. Prví by asi mrkotali stranícki „demokrati.

Orgány zodpovedné za súlad zákonov a občianskej praxe s Ústavou sa tvária, že všetko je v medziach Ústavy.

Stranícky „demokrat“ sa na tlačovej besede zásadne zúčastňuje v sprievode rýchlej roty. Zdá sa, že už len jej členovia sú ochotní načúvať výplodom straníckeho „demokrata“. Možno by sa situácia zmenila, keby sa straníci živili zo straníckych členských príspevkov, ako to bolo v „prekliatom“ socializme.

Stranícku „demokraciu“ chránia pred občanmi uniformovaní, nie výnimočne v čiernom oblečení, niekedy aj maskovaní ozbrojení ochrancovia. Osoby konajúce zlo voči druhým sa obyčajne obávajú náležitej odplaty systémom oko za oko, zub za zub.

No a tak nám rojkom zostáva naďalej len snívať o občianskej demokracii a o zobudení spoluobčanov pohodlne načúvajúcich výplodom straníckych „demokratov“ o slobode, demokracii a možnosti cestovať.

Spasitelia

18.04.2024

Nad Kriváňom svieti jasná hviezda. Nie ešte neprichádza povestný osamelý spasiteľ. Občania dvojkrížového trojkopčia sa môžu radovať, namiesto jedného prichádza hneď skupina troch. A nie sú to len akýsi traja králi z východu, ba ani zo západu, ale skutoční, naši írečití domáci spasitelia. Na čele príde hrdý, úspešný bagristický ničiteľ nedostavanej [...]

Revolúcia na železnici

15.04.2024

Na železnici dvojkrížového trojkopčia sa pravdepodobne objavuje vlna nového, zatiaľ nepoznaného myslenia. V rámci neho železničiari zrušia na dvojkoľajnej trati zastavovanie siedmych osobných vlakov v smere do Kútov v momentálne dopravnými zamestnancami neobsadenej stanici Sekule. Dôvodom má byť bezpečnosť cestujúcich. Jeden by si myslel, že keď železničiari vedia [...]

Ako prežiť?

12.04.2024

Som vždy nesmierne prekvapený, keď straníci zo svorky štekajúcej na nikoho si nevšímajúcu karavánu začnú vyplakávať o straníckej výmene všetkých rozhodujúcich kádrov po voľbách, na vlastný obraz karavány, tiež o papalášstve, trafikách, rodinkárstve a podobných straníckych manieroch. Neinformovane sa však môžu tváriť len tí členovia najprogresívnejšie sa [...]

Andrej Babiš, Monika Babišová

Šokujúci rozchod po 30 rokoch. Babiš s manželkou Monikou oznámili koniec vzťahu

19.04.2024 18:06

Ubezpečili, že ich rodinné väzby zostanú aj kvôli deťom pevné.

kravy

Kmeň vtáčej chrípky H5N1 detegovali aj v kravskom mlieku, upozornila WHO

19.04.2024 17:46

Nateraz nie je známe, ako dlho môže vírus v mlieku prežiť.

SR Požiar Osada Stropkov Situácia Mimoriadna POX

Polícia začala v súvislosti s požiarom v Stropkove trestné stíhanie

19.04.2024 17:17

Po požiari, ktorý zničil deväť obydlí, ostalo bez strechy nad hlavou 49 tamojších obyvateľov, z nich 29 detí.

Ukrajinskí vojaci ďakujú Slovákom za zbierku na muníciu

Zbierka na muníciu raketovo rastie, podporila ju i Čaputová. Ďakujeme, bratia Slováci, odkazujú ukrajinskí vojaci z frontu

19.04.2024 16:30, aktualizované: 17:35

Ciieľ bol najskôr vyzbierať jeden milión eur. Vzhľadom na obrovský ohlas a ochotu posielať peniaze obrancom, je zbierka bez finančného a časového limitu.

rojko

O rojkoch, snívaní, prírode a iných drobnostiach

Štatistiky blogu

Počet článkov: 228
Celková čítanosť: 786199x
Priemerná čítanosť článkov: 3448x

Autor blogu

Kategórie