Revolúcia na železnici

15. apríla 2024, rojko, Nezaradené

Na železnici dvojkrížového trojkopčia sa pravdepodobne objavuje vlna nového, zatiaľ nepoznaného myslenia.

V rámci neho železničiari zrušia na dvojkoľajnej trati zastavovanie siedmych osobných vlakov v smere do Kútov v momentálne dopravnými zamestnancami neobsadenej stanici Sekule.

Dôvodom má byť bezpečnosť cestujúcich. Jeden by si myslel, že keď železničiari vedia zaistiť bezpečnosť cestujúcich u ostatných osobných vlakov zastavujúcich v neobsadenej stanici Sekule, stačí použiť kopirák, a postupovať u všetkých vlakov rovnako.

Neinformovanému občanovi, ktorému nie je ľahostajné ako sa míňajú jeho vlastné peniaze, ale aj tie zo štátneho rozpočtu, samozrejme napadne otázka, prečo vlaky doteraz v takom počte v stanici Sekule zastavovali, keď by nemali v budúcnosti niekomu chýbať? Odpoveď poskytli železničiari sami, ktorí odporúčajú dotknutým cestujúcim použiť v predmetnom úseku svojej cesty autobus.

Krčmár Jožo z hostinca U mýtnika asi nebude posielať štamgastov do Ferovej krčmy U Jánošíka len preto, že od siedmej večer do rána sa mu nechce umývať poháre.

Ohlásenie tejto nepríjemnej novinky odradzujúcej cestujúcich myslieť na vhodnosť prepravy železnicou, využili železničiari aj na reklamu vlastnej žiarivej budúcnosti. Pochválili sa plánovaným vybudovaním diaľkového ovládania a novej výhybne v predmetnej oblasti. Žiaľ ani jedno z týchto ohlásených opatrení nezmení nič vo vzťahu k bezpečnosti cestujúcich na budúcej zastávke Sekule, v hocijakej polohe.

Ani slovom nespomenuli vybudovanie nových nástupíšť s bezpečným, bezprekážkovým, mimoúrovňovým prístupom pre všetkých cestujúcich, aj tých so zdravotným a pohybovým obmedzením.

Verím, že to len jednoducho zabudli oznámiť, alebo novinári nepovažovali za nutné takú informáciu zverejniť. Možno časom mňa spolu s občanmi túžiacimi pohodlne, dostatočne často a rýchlo cestovať po železnici presvedčia poskytovanými službami, že cestovanie železnicou bude v budúcnosti najvhodnejšia voľba, a to nielen na hlavných tratiach ale na všetkých.