Skvosty prírody

27. decembra 2023, rojko, Nezaradené

Lyska čierna

Vodný brodivý a potápajúci sa vták, o niečo menší ako divé kačice.

Celé operenie má čierne. Má biely zobák a bielu rohovinovú lysinu na čele.

Oko červenohnedé s čiernou zreničkou. Dlhšie nohy má sfarbené žltozeleno, v oblasti prstov sivo. Na prstoch má pazúry a obojstranné kožené plávacie laloky.

V čase párenia sú lysky celkom agresívne. Buď neúprosne bojujú jeden s druhým v postavení čelom k sebe, silno kopúc nohami vyzbrojenými pazúrmi a udierajúc sa krídlami sa snažia súpera zatlačiť pod vodu, alebo sa vzájomne naháňajú šprintujúc po vodnej hladine.

Hniezdo si stavajú z vodných rastlín, buď ukryté v tŕstí alebo uchytené v plytkej vode v bezpečnej vzdialenosti od brehu.

Vyliahnuté mláďatá majú maskovacie a odstrašujúce sfarbenie. Červenú hlavu obrúbenú žltým páperím a čierne páperie zbytku tela.

Sfarbenie mláďat sa postupne s ich rastom mení na sivočierne, a neskôr na konečné dospelácke čierne.

Lysky obývajú tečúce aj stojaté vodné plochy s dostatočným vodným porastom. Pozorovať ich môžete po celý rok. Migrujú len pri veľkých mrazoch, hľadajúc nezamŕzajúce vodné plochy.

Živia sa prednostne rastlinnou potravou z brehového porastu ale aj vodnými rastlinami, za ktorými sa šikovne potápajú aj do väčších hĺbok. Konzumujú aj hmyz žijúci na vode a vo vode, ale aj vodné slimáky a červy.

V článku sú použité vlastné fotografie.