Právny štát?

20. decembra 2023, rojko, Nezaradené

Opozičné stádo straníckeho košiara, nezmieriteľne nespokojné s výsledkom pseudodemokratických straníckych volieb, využíva každú možnosť očierňovania koaličného stáda a vlastného ospevovania tak, ako je to tradične obvyklé v straníckej kultúre dvojkrížového trojkopčia. Nehanbia sa ani kadiť do vlastného hniezda, vyplakávajúc európskym straníkom o ohrození akéhosi právneho štátu, organizujúc protestné zhromaždenia neinformovaných občanov.

Hľadajúc pôvod a význam pojmu právny štát som dospel k tomu, že Európska únia považuje za jednu zo svojich základných hodnôt pravidlá práva, nie akýsi právny štát, logicky, keďže Únia nie je štátom. Akurát straníci niektorých členských štátov si v rozpore s podstatou pôvodného pojmu prispôsobili jeho preklad svojim predstavám pravdepodobne tak, aby ho opäť v rozpore s jeho podstatou, v prípade potreby využili vo svoj stranícky prospech.

Suma sumárum, pokiaľ v dvojkrížovom trojkopčí existujú odchýlky vnútroštátneho práva od európskych pravidiel práva, mohli byť spôsobené len straníkmi, ktorí už nejakú dobu majú výlučnú možnosť právo schvaľovať.

Namiesto vyplakávania u európskych straníkov a organizovania nezmyselných protestných zhromaždení, by si mali všetci straníci v košiari nezávisle od príslušnosti do jedného alebo druhého stáda sypať popol na vlastnú hlavu, vyhrnúť rukávy a začať usilovne spoločne pracovať, na čo vlastne boli aj zvolení. Mali by z vnútroštátneho práva odstrániť všetky účelové ustanovenia, slúžiace len aktuálnym koaličným straníckym vyvolencom, nezávisle od toho, ktorí straníci v minulosti také ustanovenia presadili.

K tomu by však bola nevyhnutne potrebná zmena nenávistnej koalično-opozičnej straníckej kultúry, jej prispôsobenie mimo iného aj európskym pravidlám práva. Potrebovalo by to aj určitú dávku sebareflexie a zapretie bigotného, straníckeho, koalično-opozičného prístupu. Nie je asi normálne, keď kresťanský straník verejne vyhlási, že koaličný návrh sa im celkom pozdáva, ale musia splniť v prvom rade očakávania opozičného stáda, a hlasovať proti.

Šípková Ruženka z pionierskeho paláca bude mať pravdepodobne ešte jednu možnosť zhodnotiť stav dvojkrížového trojkopčia. Som zvedavý, či nájde v sebe potrebný kus odvahy a začne nazývať politický a spoločenský chaos, neporiadok a marazmus pravým menom a či sa odváži pomenovať aj ich pôvodcu, diktatúru viacerých nekultúrnych, sebeckých politických strán, separujúcich sa na koaličné a opozičné, len podľa vlastných straníckych cieľov, bez absolútneho záujmu o stav, rozvoj a smerovanie krajiny a spoločnosti.