Zakážme

19. apríla 2023, rojko, Nezaradené

Dočasne poverený kabinet pod vedením dvojnásobne stranícky demokratického, povereného hájnika, opičiac sa podľa severných a južných susedov, krvopotne brániac záujmy všetkých občanov, nielen poľnohospodárov, zakázal dovoz, domnele zdravie ohrozujúceho, lacného obilia a ďalších produktov od východných susedov, v rámci búrlivého predčasnovolebného folklóru dvojkrížového trojkopčia.

Z medializovaných informácií je zatiaľ jasné len to, že každá zo zainteresovaných strán má iný názor na zdravotnú škodlivosť predmetného obilia.

Neviem však pochopiť, prečo sa náš kabinet chce hocijako podieľať na vývoze zdravie ohrozujúceho obilia východných susedov, pre obyvateľov iných častí zemegule . Tamojší občania by po vzore dobrého vojaka Švejka mali začať kričať „Neposielajte nám zdravie ohrozujúce obilie, tu sú tiež ľudia“.

Mňa by však veľmi zaujímala reálna cena nášho obilia, určená podľa cenového zákona, nie podľa ceny na nejakej, na tri hony vzdialenej burze, a tiež veľkosť zákonom neurčeného primeraného zisku, zarátaného do jeho ceny.

Domáce obilie má naviac aj neodškriepiteľnú konkurenčnú výhodu vo výrazne nižšej cene za prepravu a v neuplatňovaní dovozného cla.

Každého občana sledujúceho dianie okolo seba napadne otázka, koľko nákladov nesúvisiacich s pestovaním domáceho obilia, podporujúcich len nejakých príživníkov, je zahrnutých v jeho cene. Predpokladám napríklad, že úplatky na získanie štátnej dotácie v agrosektore, denne medializované v rámci neúnavného, straníckeho, reklamného boja proti korupcii, nikto neplatil z vlastného vrecka.

Som presvedčený, že poľnohospodári by neprezradili nikomu ako dospeli k cene svojho produktu, použijúc osvedčenú, klasickú výhovorku o obchodnom tajomstve.

Skúste si predstaviť, ako by vyzeralo dvojkrížové trojkopčie, keby sa precedentne, pod hocijakou vymyslenou zámienkou, zakázal import všetkého zo zahraničia, čo je možné odtiaľ doviezť lacnejšie, napriek konkurenčnej nevýhode vo forme dovozného cla a podstatne vyšších prepravných nákladov.

Určite by to podporovalo konzervovanie zaostalých, nákladných, nekonkurencieschopných technológií a bezbrehé zahŕňanie nesúvisiacich nákladov do ceny produktov.

Čo by sme tu potom mali okrem jedinečnej, bezkonkurenčnej, domácej bryndze a tresky v majonéze?