Skúška inteligencie

12. marca 2023, rojko, Nezaradené

Príroda sa rozhodla overiť úroveň prirodzenej inteligencie vodičov formou piesočno-prachovej búrky na juhozápade dvojkrížového trojkopčia a na severozápade južných susedov. Žiaľ ani výsadba borovicových lesov na Záhorí, realizovaná podľa želania bývalých rakúskych mocnárov, nedokázala zabrániť tomuto veľmi zriedkavému javu.

Skúšku inteligencie a schopnosti viesť vozidlo za mimoriadnych podmienok absolvovalo neúspešne niekoľko desiatok vodičov, vychovaných autoškolami, nezaoberajúcimi sa výcvikom jazdy za neideálnych podmienok, čo logicky ani zákon nemôže regulovať.

Piesočno-prachová búrka v našej oblasti je naozaj výnimočná, ale prudké lejaky, búrky, hustá hmla, sneženie, poľadovica nie sú až také zriedkavé, aby na ne neboli vodiči systematicky pripravovaní.

Vždy s pobavením sledujem v médiách vyjadrenia vodičov o nepripravenosti cestárov na zimu, namiesto toho aby sa pred zrkadlom sebakriticky pýtali sami seba, či sú schopní zvládnuť hocijaké výzvy prírody vlastnou prirodzenou inteligenciou a vlastným vybavením, bez cudzej pomoci.

Cestárov ani hasičov nie až je veľa a nemôžu byť naraz všade.

Zaujímavé bude tiež sledovať, ako sa s výzvami prírody vyrovná vysnívaná, všade sa rozširujúca umelá inteligencia, či prirodzená ľudská inteligencia nezabudne naučiť tú umelú vhodne konať v prípade nie často, alebo len výnimočne sa vyskytujúcich mimoriadnych podmienok, ak nie inak, tak aspoň zastavením vozidla a oznámením používateľovi dosiahnutie hranice svojich schopností. Určite však aj v takom prípade zlyhania umelej inteligencie bude musieť konať človek so svojou prirodzenou inteligenciou, teda vodič ak to zvládne alebo privolaná pomoc.