Holandská zdravotná starostlivosť

16. februára 2023, rojko, Nezaradené

Heuréka! Ministerstvo zdravotníctva a zdravotnícki špecialisti sa mienia inšpirovať Holandskom. Plánujú zaviesť dve úrovne zdravotného poistenia, základné a nadštandardné. Dúfam, že pri tom budú chcieť tiež dosiahnuť aj aspoň holandské štandardy poskytovanej zdravotnej starostlivosti.

Problém sa mi zdá akurát v tom, že už v súčasnosti sme v priemere holandskejší ako Holanďania. Už teraz platíme za nejednu položku zdravotnej starostlivosti, ktorá je podľa medializovaných informácií v Holandsku v rámci bezúplatnej štandardnej starostlivosti, takže pacient by mal po zavedení systému u nás v zásade získať, a zdravotníci horko zaplakať.

Myslím že problém dvojkrížového trojkopčia nie je v jednoúrovňovom zdravotnom poistení, ale skôr v absolútne neprehľadných tokoch financií na zdravotnú starostlivosť a absencii príslušných, účinných kontrolných mechanizmov nakladania s nimi.

Pacient už aj v súčasnosti na mnohých miestach, z rôznych dôvodov dopláca na poskytovanú starostlivosť, je fakt, že nie prostredníctvom poisťovne, ale v hotovosti, a v mnohých prípadoch aj bez vydaného príjmového dokladu.

Keď v súčasnosti doplácam za jednu plombu okolo stoosemdesiat euro, a to aj s veľkou pýchou deklarovanou zľavou, cena za ňu bez príspevku z poisťovne už bude asi taká, že si radšej v rámci šetrenia kúpim mlynček na mäso.

Možno by bolo vhodné aby zamestnanci ministerstva a špecialisti sa pri odkukávaní holandského systému zdravotnej starostlivosti v prvej fáze zamerali na to, ako je v Holandsku zabránené financovaniu rôznych osôb neposkytujúcich zdravotnú starostlivosť a aktivít nesúvisiacich so zdravotnou starostlivosťou zo zdrojov určených na ňu.

Budem rojčiť aby odkukávanie holandskej zdravotnej starostlivosti sa zameralo aj na starostlivosť ako takú, a nielen na úrovne zdravotného poistenia. Budem úplne šťastný keď sa u nás dosiahne štandardná zdravotná starostlivosť úrovne aspoň sa približujúcej tej holandskej, a keď medializované informácie nebudú len reklamným straníckym výkrikom do tmy pred predčasnými voľbami.