Nekonečná agónia

1. februára 2023, rojko, Nezaradené

Joj! Zase ma prekvapili. Myslel som si, že stranícky košiar bude hlasovať o predčasnom ukončení obdobia svojej činnosti, keďže poslednú zmenu ústavy vykonali s tým cieľom.

Namiesto toho hlasovali len o dátume konania predčasných volieb. Aj pri tom využili posledný možný termín, vyplývajúci z ultimáta šípkovej Ruženky tak, aby do doby vynútenej eutanázie mohli ešte patrične využiť blahodarnú činnosť spriatelených usmerňovačov nepriameho toku štátnych financií.

Ale čo už narobím, v dvojkrížovom trojkopčí je to už tak. Ani jesennými predčasnými straníckymi voľbami sa vlastne nič nezmení. Akurát možno nastane v niektorých prípadoch metamorfóza karavány na štekajúceho psa a naopak. Občania nemilujúci straníkov, pravdepodobne tvoriaci výraznú väčšinu oprávnených voličov, si žiaľ naďalej nebudú mať z čoho vyberať.

Za povšimnutie však určite stojí panický strach straníkov z úradníckej vlády, ktorej sa boja viac ako upír cesnaku, a čert kríža alebo svätenej vody.

Možno tadiaľto vedie cesta k úspešnej, pre každého sa rozvíjajúcej spoločnosti.

Náhrada diletantských straníkov a ich nominantov vo všetkých rozhodujúcich funkciách odborníkmi, by určite bola celospoločensky prospešná.

Financovanie politických strán a iných spolkov výlučne z členských poplatkov by výrazne zmenšilo ich počet, aj počet ich prívržencov.

Všetky štátne funkcie by sa mohli obsadzovať na základe výberového konania, v ktorom by prvoradým kritériom bola odbornosť a znalosť oblasti budúcej činnosti.

Platové ohodnotenie všetkých štátnych funkcií by sa mohlo začať odvíjať od výšky minimálneho dôchodku.

Vzhľadom na terajší vývoj môžem len naďalej snívať svoj sen o občianskej demokratickej spoločnosti, a strpieť bezvýchodiskovú agóniu totality viacerých politických strán, bez celospoločenských cieľov smerovania.