Klamstvo

24. decembra 2022, rojko, Nezaradené

Pomáhači a chrániči oznámili, že budú proti hoaxom postupovať striktne podľa zákona. Bude to asi veľmi ľahké, vzhľadom na to, že zákony dvojkrížového trojkopčia pojem hoax nepoznajú a tiež sa nemôžu uplatniť na zahraničné lži.

Pre oživenie pamäti pripomeniem definíciu hoaxu podľa oxfordského výkladového slovníka ako „humorné alebo zlomyseľné, prípadne škodoradostné klamstvo, lož“.

Osobne som sa v našom zákonodarstve stretol len so šírením poplašnej správy, pričom mi nikdy nebolo jasné, či sa jednalo o šírenie pravdivej alebo nepravdivej poplašnej správy. Domnievam sa, že niekedy zatajovanie pravdivej poplašnej správy môže mať horšie následky ako šírenie poplašného klamstva.

Vychádzajúc zo známych prísloví „vždy za všetkým hľadaj ženu“ alebo aj „ryba smrdí od hlavy“ ponúkam niekoľko tém na zamyslenie o klamstve a lži, nezávisle od ustanovení zákona.

Nie tak dávno, germáni obvinili dvojkrížové trojkopčie z mafiánstva. Šípková Ruženka to prirodzene musela verejne poprieť, i keď koaliční zástupcovia ľudu v parlamente neraz hlásajú iné. Aj pomáhači a chrániči občas zadržia nejakú skupinu, síce nie mafiánov ale organizovanú a zosnovanú zločineckú skupinu.

Zástupcovia ľudu zvolení výraznou menšinou oprávnených voličov vytrvalo básnia o našej demokracii a slobode. Asi nečítali ústavu a nepoznajú volebný zákon pozitívne diskriminujúci straníkov na úkor ostatných občanov.

Viditeľným príznakom demokracie a slobody sú pravdepodobne ich ochrancovia, vymódení príslušným výstrojom a výzbrojou, často aj zamaskovaní, disponujúci obrnenými transportérmi a vodnými delami. Rozdiel medzi rôznymi demokraciami býva akurát v ich farbe, tí demokratickejší sú obyčajne čierni.

Pri všetkej snahe tiež neviem pochopiť, prečo sa hovorí o trhovej ekonomike, keď medzi dodávateľmi a kupujúcimi existuje medzičlánok obchodníkov, ktorí môžu prirodzenú reguláciu trhovej ekonomiky deformovať podľa vlastnej vôle, prípadne aj nadobúdať zdieračské zisky, či už z dôvodu nenormálností trhu v určitom segmente, alebo z využívania strachu z rozpadu trhu v prípade vojny alebo inej skutočnej mimoriadnej situácie hoci aj umelo vytvorenej.

Niektorí filozofovia tvrdia, že neexistuje absolútna pravda. Z toho vyplývajúc nemôže existovať ani absolútna lož.

Dúfam, že pomáhači a chrániči nemôžu postupovať inak ako podľa zákona. Všetci ostatní, pokiaľ majú odpor voči klamstvu a lži, hoci aj voči tým, podľa zákona nestíhateľným, si môžu spomenúť na výrok občana Havla o nutnosti víťazstva pravdy a lásky nad lžou a nenávisťou, a mali by samozrejme začať s jeho uplatňovaním od seba.