Batériová elektromobilita

19. decembra 2022, rojko, Nezaradené

Elektromobilita, ako reklamný prostriedok sa tak zapáčila európskym straníkom, že nezohľadňujúc reálny stav rozvoja techniky a fyzikálne zákony, už určili rok ukončenia výroby automobilov so spaľovacími motormi.

Príchodom zimných dní sa začali v médiách objavovať dobré rady rôznych odborníkov pre vlastníkov batériových elektromobilov, týkajúce sa ich používania v zime takým spôsobom, aby minimalizovali nepríjemnosti spôsobené prirodzenými vlastnosťami batériových elektromobilov. Dokonca vo Švajčiarsku sa podľa medializovaných informácií začalo uvažovať o zákaze používania elektromobilov v zime.

Každý opravár hocijakých zariadení napájaných z batérií ako aj ich všímavý používateľ má skúsenosť, že v zime sa výrazne znižuje kapacita batérií a tento stav sa ešte aj zhoršuje vekom batérií.

Nie náhodou energetici nikdy nepoužili batérie na uskladnenie prebytku vyrábanej elektrickej energie.

Aj prínos batériových elektromobilov z hľadiska ekológie je minimálne diskutabilný a realistický je len v krajinách vyrábajúcich podstatnú časť potrebnej elektrickej energie z obnoviteľných zdrojov, nezávislých na poveternostných podmienkach.

Elektromobilita by mohla byť prínosom napríklad na Islande, kde asi 65 % elektrickej energie sa vyrába v geotermálnych elektrárňach a asi 20 % vo vodných.

Samotné batérie, ktorých životnosť a prijateľná prevádzkyschopnosť bude najskôr kratšia ako životnosť vozidla, budú tvoriť nový druh odpadu so zatiaľ nedomysleným spôsobom likvidácie, v lepšom prípade recyklácie.

Nevyhnutná minimálne štvornásobná premena elektrickej energie od jeho zdroja k samotnému elektrickému pohonu spôsobuje dodatočných asi 40 % energetických strát, úmerne zvyšujúcich spotrebu primárneho zdroja energie, spolu s prípadnými emisiami nežiadúcich prvkov.

Do doby úspešného vývoja zdroja elektrickej energie pre elektromobily, s vlastnosťami nemennými od vonkajšej teploty a veku, nabíjateľného v čase porovnateľnom s časom načerpania benzínu, nafty alebo plynu, bude batériová elektromobilita len znepríjemňovať život používateľom elektromobilov, najmä v zimných podmienkach.

Dobré ráno stará mama, rečie sa občas.