Päťtisíc mŕtvych

17. novembra 2022, rojko, Nezaradené

Odborár podľa mena s pôvodom z dediny pri Beluši vyhlásil, že ročne zbytočne zomieralo päťtisíc ľudí, pretože lekári im nemohli dať to, čo potrebovali.

Nestačím sa diviť, prečo takúto nehoráznu, hanebnú skutočnosť oznamuje odborár a ešte k tomu na verejnom zhromaždení.

Predpokladám, že v zdravotníctve by mali byť zavedené oficiálne postupy sledovania existujúcich nedostatkov v poskytovaní zdravotnej starostlivosti, aby sa mohli postupne vylúčiť. Vychádzajúc z tohto predpokladu a obyčajného logického myslenia, sa malo v minulosti ročne objaviť asi päťtisíc podaní vedúcich zdravotníckych zariadení, doplnených potrebnou analýzou nedostatkov a ich príčin, zaslaných na orgány oprávnené a povinné v týchto veciach konať. Mohol by to byť Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou a tiež Ministerstvo zdravotníctva.

Alebo sa mýlim, a problémy funkčnosti zdravotníctva sa z profesionálnej zaujatosti, pohodlia a hanby zametajú pod koberec a vyťahujú sa len ako argument v boji za zvýšenie platov alebo na iné verejne nepriznávané účely?

Odborár sa pýta vlády, čo ide robiť, s tým, že odborári riešia počet odvrátiteľných úmrtí a nie platy. Že vraj, keby chceli len vyššie platy, už by tu neboli a zarábali by si inde.

S obrovským prekvapením počúvam, že odborárom zrazu nejde o platy, i keď to a podmienky výkonu práce by mali byť ich hlavnou oblasťou pôsobnosti.

Nechápem, prečo chcú nahrádzať činnosť vedúcich zamestnancov zdravotníckych zariadení a orgánov v zdravotníctve podľa zákonov oprávnených a povinných konať.

Nemám zdania, prečo na riešenie problémov zdravotníctva potrebujú psychicky terorizovať pacientov, ktorí sú už aj bez toho nešťastní po väčšine návštev zdravotníckeho zariadenia.

Alebo sa jedná aj o vlastnú reklamu niektorých osôb pred nejakými výberovými konaniami alebo voľbami? Uvidíme časom, ako slepý povedal.