Dobrý skutok

14. októbra 2022, rojko, Nezaradené

Nie je to tak dávno, čo som s obľubou čítaval knihy vizionárov, zamýšľajúcich sa nad budúcnosťou ľudstva v dvadsiatom prvom storočí. Všetci predpokladali lety do vesmíru, lietajúce taxíky, automatizované fabriky a podobné technické vymoženosti.

Ani jeden z nich však nepredpokladal smer zmeny priorít a myslenia ľudí v dvadsiatom prvom storočí.

Nikoho nenapadlo, že nás budú riadiť arogantní, ortodoxní straníci, zvolení pohodlnými, sebeckými občanmi, hrajúci svoje koalično-opozičné divadlo, nepoznajúci a nerešpektujúci ústavu ani zákony nimi samými schválené, neberúci ohľad na celkový úpadok spoločnosti a hospodárstva.

Nikto nepredpokladal, že po cestách sa budú preháňať arogantní, opití dedovia a masmédiá namiesto poukazovania na nezmysly v zákone o cestnej premávke nás budú poučovať ako sa máme na chodníku chovať tak, aby nás arogantní, nachmelení sebci nedodržujúci zákon, na ňom nezvalcovali.

Nikto si nemyslel, že orgány činné v trestnom konaní, vyvážajúce sa len v stále novších autách, s revolučne novou výmaľovkou, sa budú naháňať a zatvárať navzájom, aby vykázali činnosť, pričom sami vedia, že trestná činnosť sa deje väčšinou medzi kolegami, známymi alebo rodinnými príslušníkmi, a z auta si nevybudujú vzťah s obyvateľmi svojho rajónu, ani sa nič nedozvedia o dianí v ňom.

Nikto neočakával, že nevraživosť a nenávisť medzi kastami, do ktorých budú občania rozdelení, bez hocijakého celospoločenského záujmu a cieľa, povedie k činom ohrozujúcim spolužitie v spoločnosti a aj život jednotlivcov.

Život v takejto vizionármi neuvažovanej spoločnosti je ubíjajúci. Snažím sa vybudovať si imunitu voči spoločenskej blbosti, sebectvu a arogancii dvadsiateho prvého storočia.

Aby som úplne nepodľahol tejto bezvýchodiskovej situácii, dal som si záväzok denne vykonať aspoň jeden dobrý skutok. Stačí mi k tomu všímať si aj ostatných ľudí, dodržiavať voči nim pravidlá slušného správania a prípadne im pomôcť ak môžem. Obyčajne ma to nič nestojí, okrem pár venovaných chvíľ, a vďačný úsmev alebo poďakovanie mi poteší dušu prahnúcu po kúsku všímavosti a porozumenia.

A čo vy? Nepridáte sa? Viac dobrých skutkov možno postupne zmení aj celospoločenské myslenie.