Arogantní dedovia

7. októbra 2022, rojko, Nezaradené

Opäť budú Vianoce. Nezávislý sudca, po zvážení všetkých okolností, prepustil na slobodu nachmeleného arogantného deda, ktorý sa svojim sobím záprahom, pri nedodržaní maximálnej povolenej rýchlosti, nechtiac pošmykol a spôsobil ujmu osobám, neprízorne sa zdržujúcim v blízkosti sánkarskej dráhy. Teraz už môže v pohodlí domova očakávať výsledok vyšetrovania, ktoré sa ukončí možno za rok a súd konajúci sa možno o niekoľko rokov.

Nezávislý súd prihliadajúc na precedensy ho možno odsúdi na podmienečný trest odňatia slobody, možno na trest odňatia slobody v teple domova s nepohodlným dohliadacím náramkom. Uvidíme, jak slepý povedal. Po uplynutí trestu môže vzhľadom na precedens s úspechom kandidovať na funkciu prokurátora.

V prvom návale samoreklamnej aktivity mienil niektorý funkcionár kvalifikovať čin arogantného deda ako všeobecné ohrozenie, i keď ohrozenie ešte asi neznamená spôsobenie ujmy.

Pri tejto smutnej príležitosti si môžeme pripomenúť, že najhoršia nehoda na železničnom priecestí v dvojkrížovom trojkopčí sa stala začiatkom osemdesiatych rokov minulého storočia na trati Komárno – Bratislava, keď jedenásť cestujúcich neprežilo konanie arogantného deda porušujúceho zákon o cestnej premávke. V každom vlaku sa nachádzajú desiatky až stovky cestujúcich a tiež nemalé materiálne hodnoty.

Každý vjazd cestného vozidla na železničné priecestie, v rozpore so zákonom o cestnej premávke, by sa mohol tiež oprávnene kvalifikovať ako všeobecné ohrozenie s príslušným účinným trestom.

Peňažný trest je pre zbohatnutých arogantných dedov len na smiech a pre ostatných nezriedka predmetom handlovania.

Keďže kapacity nápravných zariadení sú obmedzené, možno by bolo načase spomenúť si na voľakedajšie účinné tresty, ktoré by sa mohli patrične prispôsobiť modernej dobe a technológiám.

Čo tak opäť zaviesť týždenný pobyt v pranieri, verejné bičovanie po holom zadku na dereši, usekávanie končatín, ukameňovanie a podobne, podľa závažnosti priestupku alebo trestného činu, s umiestnením príslušného záznamu na sociálnych sietiach pre poučenie nadšencov digitálnych médií.