Poučenie z krízového vývoja v stranách a spoločnosti

26. septembra 2022, rojko, Nezaradené

V poslednom období nám „demokratické“ strany predvádzajú ako by to nemalo v spoločnosti byť. Egoistickí, tupí a hrdí straníci, zaoberajúci sa len záujmami vlastnej strany, ignorujúci problémy a potreby celej spoločnosti, si okrem toho, že hlasovaním odmietnu pracovať, sa nie prvý krát uchyľujú aj ku krčmovým pästným súbojom, nevšímajúc si celkový úpadok hospodárstva a spoločnosti.

Zdravotníci dávajú „hromadné“ výpovede v rámci boja za zvýšenie platu o čiastku asi desaťkrát prevyšujúcu minimálny dôchodok. Vytvárajú poradovníky na zdravotnícke úkony, slúžiace asi len ako zdroj ďalšieho vedľajšieho príjmu, možno niekoľkonásobne prevyšujúceho aj ich nadštandardné platy.

Výsledkom „demokratického“ straníckeho verejného obstarávania, okrem nákupu tovarov a služieb za premrštené ceny, najnovšie býva aj výber takého úspešného dodávateľa, ktorý nemá vytvorené podmienky na vykonanie predmetu obstarávania, napríklad nedisponuje autobusmi a vodičmi.

Rodičia malých detí tŕpnu, či sa ich dieťa dostane do škôlky bez nutnosti niekoho si „všimnúť“, pritom niektoré pôvodné budovy škôlok sú nevyužívané, napríklad aj v Petržalke.

Zdá sa, berúc na vedomie márne očakávanie zmeny chovania sa straníkov, že východiskom by mohla byť zmena spoločnosti na skutočnú občiansku demokraciu v súlade s ústavou.

Všetci občania by mali mať rovnaké právo byť volení a tiež za rovnakých podmienok.

Všetci funkcionári musia vykonávať prácu, na ktorú sa dali zvoliť alebo vymenovať, a v prípade jej nevykonávania musia byť odvolateľní.

Nahradením straníckej diktatúry skutočnou občianskou demokraciou stratí opodstatnenie každodenné koalično-opozičné divadlo a nič už nebude brániť zástupcom občanov začať zohľadňovať potreby všetkých občanov.

Celkovým zrušením imunity zástupcov občanov sa dosiahne ich premyslenejšie a rozumnejšie konanie.

Je nutné zaviesť systém minimálnych odborných a vzdelanostných požiadaviek na výkon všetkých verejných funkcií. Členstvo v strane nesmie byť podmienkou výkonu verejnej funkcie. Splnenie týchto požiadaviek by malo byť podmienkou uchádzania sa o verejnú funkciu, ale aj podmienkou menovania alebo zvolenia do verejnej funkcie.

Zavedením dlhodobého a krátkodobého plánovania do štátom riadených oblastí života spoločnosti, najmä energetiky, zdravotníctva, školstva, potravinárstva je možné dosiahnuť sebestačnosť dvojkrížového trojkopčia a tiež aspoň čiastočne znížiť úroveň korupcie.

Pravidlá verejného obstarávania by mali zohľadňovať realitu. Výsledkom by nemal byť výber dodávateľa, ktorý v premrštenej cene musí zohľadňovať aj neočakávané náklady, ale výber dodávateľa, ktorý preukázateľne určí najvýhodnejšiu cenu v zmysle zákona o cenách, s možnosťou osobitného dohodnutia preukázateľnej ceny nepredpokladaných nákladov, opäť určenej podľa zákona o cenách. Dodávateľ by mal preukázať, že disponuje všetkými prostriedkami na výkon predmetu obstarávania, či už vecne alebo zmluvne, už v čase obstarávania.

Každý občan sa môže zamyslieť ako by sa dal zmeniť marazmus spoločnosti spôsobený „demokratickými“ straníkmi. V súčasnom systéme straníckej diktatúry je jediným prostriedkom preukázania vôle/nevôle občanov percento účasti oprávnených voličov vo voľbách, ktoré však nemá žiadny vplyv na platnosť volieb. Malo by sa stanoviť minimálne percento účasti oprávnených voličov na platnosť volieb, aby sa zohľadnil aj názor občanov nezúčastňujúcich sa na „demokratickej“ volebnej fraške z dôvodu nesúhlasu s riadením krajiny „demokratickými“ straníkmi.

Snívajme ďalej?